大分類動物(肉)KingdomAnimal(Meat)
種名Ovis ariesSpeciesOvis aries
学名(一般名)Ovis aries[sheep、ひつじ、ヒツジ、羊、まとん、マトン、らむ、ラム、ようにく、ヨウニク、羊肉]Latin Name(General Name)Ovis aries[sheep]
科名ウシ科FamilyBovidae
原産/分布サフォーク種:イギリス原産
サウスダウン種:イギリス原産
コリデール種:ニュージーランド原産
OriginSuffolk is England origin.
Southdown is England origin.
Corriedere is New Zealands.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説家畜化されたのは約8000年前とされている。
現在でもキリスト教徒やイスラム教徒のあいだでは祝宴の食べ物とされている。
日本では食用より羊毛の生産に注目していたため、食肉としての歴史は浅い。
生後1歳未満のものをラム、それ以降のものをマトンと呼ぶ。独特に匂いはマトンに特有のもので、ラムはあまりにおわない。
以前は羊肉といえばマトンが主流で、戦後に輸入された、毛皮を取ったあとの廃用羊の肉というイメージがあったが、現在はラムが主流になっている。
サフォーク種:イギリス原産の肉用種。上質のラム肉となる。毛のない顔部と足部が黒いのが特徴で、世界各地で多数飼育されており、日本でも北海道焼尻島で飼育されている。
サウスダウン種:イギリス原産の肉用種。肉用羊のなかでは最高級とされている。
コリデール種:ニュージーランド原産。日本で最も一般的な種類。毛肉兼用種。
SummaryThe domestication of sheep may have happened before 8000 BC.
It is regarded as a feast for Christians and Muslims even nowadays.
With respect to keeping sheep, more weight has been put on the production of wool than on its meat in Japan.
A sheep in its first year is called a lamb.The meat of older sheep is called mutton. Mutton has a distinctive strong smell, while lamb is milder.
As for sheep meat, muttom came first before. The mutton had an image of imported, culled sheep after the wool removed. But nowadays, a lamb comes first and is popular.
Suffolk sheep originated from England, raised for meat. The lamb meat is in good quality. They have black open faces and black legs. They are a common breed of domestic sheep, which are also raised in Yagishiri island of Hokkaido, Japan.
Southdown sheep originated from England, raised for meat. The meat is regarded the best.
Corriedale sheep originated from New Zealand, a most common species raised in Japan, raised for wool and meat.
通年All year round
食用日本ではジンギスカン料理が有名だが、ローストや揚げ物、蒸し物など料理法はさまざま。
脂が真っ白なものが新鮮。
ラムは淡紅色、マトンは鮮赤色が良品。
ツヤがあり、身が締まっていてきめが細かいものがよい。
ショートロイン:牛でいうサーロインの部分。もっとも高価な部位でステーキに最適。
ラック:背中の肉の前半分で、牛や豚でいうロースに相当する。骨つきのラムチョップとして有名。
ショルダー:肩から首の周りにかけての部位。適度に脂がのり香りも強め。
レッグ:あっさりした赤身。うちももは脂肪がすくなくてやわらか。外ももは煮込みに。
マトン:色は濃い紅色で肉質はかたく独特の風味がある。ジンギスカン。独特の風味は脂肪部分に多いので、嫌いな場合は取り除くとよい。
ラム:マトンに比べ肉質がやわらかく色も淡い赤色。脂肪は融点が高い(40-49度)ため、すぐに凝固する。あらかじめ脂肪は取り除くか調理中に捨てるのがよい。ジンギスカン、ロースト、ステーキ。
EdibleThe meat is mainly grilled on the dome-shaped pan, which is called ''Jingisukan'' in Japan. It is also roasted, deep-fried, steamed.
Fresh meat has white fat.
Short loin is a part comparable to Sirloin of beef. It is the most expensive part suitable for steak.
Rack is the upper half part of the back, the part known as lamb chop.
Shoulder is the part around neck, moderately fatty part with strong flavour.
Leg tastes simple. The inner thigh is tender without fat. The outer thigh is good for stew.
Mutton is deep red in colour, with tough texture and distinctive flavour. The flavour is strong especiallly in fat, better to remove if not liked.
Lamb is tender and paler in colour. The melting point of the fat is about 40 to 49 degree, solidifies easily.
健康促進/薬用貧血改善、高血圧予防、味覚機能維持改善、動脈硬化予防、糖尿病予防、ヘム鉄、ペプチド、カルノシン、体力増強、ストレス緩和Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
11179畜肉類-めんよう混合プレスハム-42010075.8-14.43.4314.1(3.0)(2.7)3.7(0)-3.0-2.788014011122101.11.70.060.04----Tr---(0)(Tr)0.40.400.40.260.100.181.84.20.092.150.29-312.2
11199畜肉類-めんようマトンロース、脂身つき、生80019268.217.619.313.46515.0(0.2)(0.2)0(0)-0.2-0.8623303171802.72.50.080.011811120000120.70.7000190.160.215.99.80.321.310.511.410.2
11200畜肉類-めんようマトンもも、脂身つき、生82419865.0-18.813.67815.3(0.1)(0.1)1.8(0)-0.1-0.8372304211402.53.40.130.01----7---(0)70.41.3000180.140.334.68.50.301.611.12-10.1
11201畜肉類-めんようラムかた、脂身つき、生85720664.8-17.115.38017.1(0.1)(0.1)1.9(0)-0.1-0.9703104231202.25.00.13-----8---(0)80.90.5000230.130.264.27.50.122.020.94-10.2
11202畜肉類-めんようラムロース、脂身つき、生118928756.513.615.623.26625.9(0.2)(0.2)5.9(0)-0.2-0.87225010171401.22.60.080.01181Tr3000003000.6000220.120.164.27.30.231.410.642.010.2
11203畜肉類-めんようラムもも、脂身つき、生68416469.717.620.010.36412.0(0.3)(0.3)1.4(0)-0.3-1.0593403222002.03.10.100.0119Tr19000090.10.4000150.180.276.911.00.291.810.802.010.2
11245畜肉類-めんようマトンロース、皮下脂肪なし、生58113972.317.622.26.3667.40.10.12.30-00.60.9613503231902.83.10.100.01110018----80.20.5000140.140.247.212.00.331.520.751.510.2
11246畜肉類-めんようラムロース、皮下脂肪なし、生53912872.318.022.34.3675.2003.70-00.71.0773307231901.92.70.120.011110Tr7----700.1000110.150.258.113.00.361.610.771.810.2
11281畜肉類-めんようマトンロース、脂身つき、焼き126530452.323.525.823.39724.9(0.2)(0.2)0(0)-0.2-0.9693704202203.63.90.1101711140000140.71.0000220.160.266.212.00.371.5Tr0.661.9Tr0.2
11282畜肉類-めんようラムロース、脂身つき、焼き148835843.519.021.827.28831.4(0.2)(0.1)9.4(0)-0.2-1.08029011211601.73.30.1101511370Tr0Tr3700.6000290.130.215.49.80.272.110.692.710.2
11283畜肉類-めんようラムもも、脂身つき、焼き111126753.525.028.618.49920.3(0.3)(0.2)2.1(0)-0.3-1.0643704242202.54.50.150113111400001400.500.10230.190.327.414.00.292.140.842.5Tr0.2


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
11199 畜肉類-めんよう マトン ロース、脂身つき、生 68.2 17.7 19.3 920 1600 1800 500 210 710 830 730 1600 1000 240 1000 840 1400 1200 1900 3100 1100 890 900 21000 300
11200 畜肉類-めんよう マトン もも、脂身つき、生 65.0 17.2 18.8 900 1600 1800 490 200 690 810 710 1500 980 230 980 820 1300 1200 1900 3000 1100 870 880 20000 290
11201 畜肉類-めんよう ラム かた、脂身つき、生 64.8 14.9 17.1 750 1400 1500 440 200 630 690 600 1300 830 200 860 640 1200 1100 1600 2600 1100 810 760 17000 260
11202 畜肉類-めんよう ラム ロース、脂身つき、生 56.5 13.6 15.6 680 1200 1300 400 180 580 630 550 1200 760 180 790 580 1100 1000 1500 2400 990 740 690 16000 240
11203 畜肉類-めんよう ラム もも、脂身つき、生 69.7 17.6 20.0 930 1700 1800 540 240 780 830 740 1600 1000 260 1000 810 1400 1200 1900 3100 1100 860 910 20000 310
11245 畜肉類-めんよう マトン ロース、皮下脂肪なし、生 72.3 17.6 22.2 870 1700 1900 580 250 830 830 770 1600 1100 260 1000 760 1400 1100 2000 3200 930 790 940 20000 300
11246 畜肉類-めんよう ラム ロース、皮下脂肪なし、生 72.3 18.0 22.3 840 1700 1900 600 250 850 860 770 1600 1100 270 1100 960 1400 1200 2000 3200 920 810 940 21000 310
11281 畜肉類-めんよう マトン ロース、脂身つき、焼き 52.3 23.7 25.8 1200 2200 2400 710 310 1000 1100 970 2100 1300 330 1400 1000 1900 1700 2500 4200 1600 1200 1200 28000 380
11282 畜肉類-めんよう ラム ロース、脂身つき、焼き 43.5 19.0 21.8 970 1800 1900 560 240 800 890 780 1700 1100 260 1100 770 1500 1400 2000 3300 1300 1000 980 22000 310
11283 畜肉類-めんよう ラム もも、脂身つき、焼き 53.5 25.0 28.6 1400 2400 2600 800 350 1100 1200 1100 2300 1400 370 1500 980 2000 1700 2700 4500 1500 1200 1300 29000 410