大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Oxyeleotris marmoratus | Species | Oxyeleotris marmoratus |
学名(一般名) | Oxyeleotris marmoratus[murble goby、sand goby、まーぶるごびー、マーブルゴビー] | Latin Name(General Name) | Oxyeleotris marmoratus[murble goby,sand goby] |
科名 | カワアナゴ科 | Family | Eleotridae |
原産/分布 | 東南アジアの熱帯域に分布。 淡水から汽水域に生息。 | Origin | It is found in tropical zones of South Eastern Asia. It lives in fresh and brackish water. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は白身で美味。 東南アジアでは高級食用魚であり、とくに華僑の人たちに好まれる。 蒸し料理、空揚げで食す。 養殖もおこなわれている。 | Edible | The flesh is white and tasty. It is regarded as a high quality edible fish in South Eastern Asia, and liked by Chinese residents. It is eaten steamed, stir-fried. The fish is farmed. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |