大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Pandalus nipponensis | Species | Pandalus nipponensis |
学名(一般名) | Pandalus nipponensis[Botan shrim、ぼたんえび、ボタンエビ、牡丹蝦] | Latin Name(General Name) | Pandalus nipponensis[Botan shrim] |
科名 | タラバエビ科 | Family | Pandalidae |
原産/分布 | 北海道以南の太平洋に分布。 | Origin | It is found in Pacific Ocean south to Hokkaido. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約20cm。 甘みのある身をもつ日本特産種。 | Summary | The body length is about 20cm. It is an endemic species of Japan. The flesh is sweet. |
旬 | - | - | |
食用 | 体色から、牡丹エビの名がついた。 タラバエビ科の共通の特性として、雄から雌に性転換をする。 産卵期は2-5月で、卵数は720-1140粒。 肉は甘みがあって美味。 | Edible | It got the Japanese name ''Botan (peony) ebi (shrimp)'' from its body colour. It changes sex from male to female. This is a characteristics common in Pandlidae family. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |