大分類植物KingdomPlant
種名Pandanus odoratissimusSpeciesPandanus odoratissimus
学名(一般名)Pandanus odoratissimus、Pandanus tectorius[Screw oine、Ketaki、あだん、アダン]Latin Name(General Name)Pandanus odoratissimus,Pandanus tectorius[Screw oine,Ketaki]
科名タコノキ科FamilyPandanaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[気根、葉の芽(キャベツ)、花、実、種子、オイル]根、葉の芽は利尿性ハーブ。
花はヒヤシンス・イラン-イランの香りがする。
花のオイルは香水に使用される。
雄花の苞を蒸留したオイルはビャクダンオイルに加える。
花のオイルはスキンケア用品に使用される。
Summarya herb
[part used:aerial roots, terminal bud, flowers, seeds, oil]The roots and terminal buds are diuretic.
The flowers have a smell of ilang-ilang(cananga tree).
The oil of the flower is used in perfumes.
The bracts of stamen are distilled for oil which is added to sandalwood oil.
The flower oil is used for skin care products.
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食用実は太平洋信託統治諸島の住民が食べる。
種子はニューギニアで必需食品。
EdibleThe residents of the trust territory of the Pacific Islands eat the fruits.
The seeds are indespensable food in New Guinea.
健康促進/薬用内用薬として葉の芽を腫物の湿布薬にする。
根は利尿、浄化、強壮の民間内服薬に利用される。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要内用薬(葉の芽):
腫物の湿布薬

民間内服薬(根):
利尿
浄化
強壮
Summary of Health CareOral medicine (bud of leaf):
Poultice medicine of tumors

Folk internal medicine (root):
Diuretic
Purification
Tonic
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし