大分類植物KingdomPlant
種名Papaver rhoeasSpeciesPapaver rhoeas
学名(一般名)Papaver rhoeas[Corn poppy、Field poppy、こーん・ぽぴー、コーン・ポピー、ひなげし、ヒナゲシ、雛罌粟、ぐびじんそう、グビジンソウ、虞美人草、Shirley poppy、しゃーれいぽぴー、シャーレイポピー]Latin Name(General Name)Papaver rhoeas[Corn poppy,Field poppy,Shirley poppy]
科名ケシ科FamilyPapaveraceae
原産/分布ヨーロッパ原産OriginIt is native to Europe.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[花、種子]甘い収斂、鎮静性のハーブ。
赤い花びらはポットポプリの彩りになる。
赤い花びらは薬品の色付けに使用する。
さほど強くないアルカロイドと赤の染料を含む。
コーン・ポピーとオーピウム・ポピーの種子にはアルカロイドは含まれず、どの料理にも安全に使用できる。
これらはヒンズー教アーユルヴェーダで主として消化管機能不全に使用される。
Summarya herb
[part used:flowers, seeds]a sweet, astringent, caliming herb.
The red petals give colour to pot popouri.
The red petals are used to colour medicines.
It cotains alcaloids not so strong, and a red dye.
The seeds of corn poppy and opoum poppy don't contain alcaloids, can be safely used in any dishes.
It is used for gastrointestinal malfunction by Ayurveda.
--
食用種子はすり潰すか丸のままオーピウム・ポピーと同様に使用する。
赤い花びらはワインの色付けに使用する。
EdibleThe seeds are used whole or ground as well as opium poppy.
The red petals are used to color wines.
健康促進/薬用鎮痛、鎮痙、去痰、食欲増進作用がある。
咳、不眠、消化不良、神経性消化管機能不全、軽い痛みに花びらを内服する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
鎮痛
鎮痙
去痰
食欲増進作用

内服(花びら):

不眠
消化不良
神経性消化管機能不全
軽い痛み
Summary of Health CareAction:
Analgesia
Spasmolysis
Expectoration
Appetite improving action

Oral administration (petal):
Cough
Insomnia
Dyspepsia
Neurogenic gastrointestinal dysfunction
Mild pain
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品Monk's Swiss Herb Candy((株)エイム,神戸市中央区磯上通4-2-5,http://www.eim.co.jp)Processed Food-

Papaver_rhoeas(Monk's_Swiss_Herb_Candy_1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし