大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Papaver rhoeas | Species | Papaver rhoeas |
学名(一般名) | Papaver rhoeas[Corn poppy、Field poppy、こーん・ぽぴー、コーン・ポピー、ひなげし、ヒナゲシ、雛罌粟、ぐびじんそう、グビジンソウ、虞美人草、Shirley poppy、しゃーれいぽぴー、シャーレイポピー] | Latin Name(General Name) | Papaver rhoeas[Corn poppy,Field poppy,Shirley poppy] |
科名 | ケシ科 | Family | Papaveraceae |
原産/分布 | ヨーロッパ原産 | Origin | It is native to Europe. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [花、種子]甘い収斂、鎮静性のハーブ。 赤い花びらはポットポプリの彩りになる。 赤い花びらは薬品の色付けに使用する。 さほど強くないアルカロイドと赤の染料を含む。 コーン・ポピーとオーピウム・ポピーの種子にはアルカロイドは含まれず、どの料理にも安全に使用できる。 これらはヒンズー教アーユルヴェーダで主として消化管機能不全に使用される。 | Summary | a herb [part used:flowers, seeds]a sweet, astringent, caliming herb. The red petals give colour to pot popouri. The red petals are used to colour medicines. It cotains alcaloids not so strong, and a red dye. The seeds of corn poppy and opoum poppy don't contain alcaloids, can be safely used in any dishes. It is used for gastrointestinal malfunction by Ayurveda. |
旬 | - | | - |
食用 | 種子はすり潰すか丸のままオーピウム・ポピーと同様に使用する。 赤い花びらはワインの色付けに使用する。 | Edible | The seeds are used whole or ground as well as opium poppy. The red petals are used to color wines. |
健康促進/薬用 | 鎮痛、鎮痙、去痰、食欲増進作用がある。 咳、不眠、消化不良、神経性消化管機能不全、軽い痛みに花びらを内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 鎮痛 鎮痙 去痰 食欲増進作用
内服(花びら): 咳 不眠 消化不良 神経性消化管機能不全 軽い痛み | Summary of Health Care | Action: Analgesia Spasmolysis Expectoration Appetite improving action
Oral administration (petal): Cough Insomnia Dyspepsia Neurogenic gastrointestinal dysfunction Mild pain |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | Monk's Swiss Herb Candy((株)エイム,神戸市中央区磯上通4-2-5,http://www.eim.co.jp) | Processed Food | - |