大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
種名 | Paphia amabilis | Species | Paphia amabilis |
学名(一般名) | Paphia amabilis[さつまあかがい、サツマアカガイ、薩摩赤貝] | Latin Name(General Name) | Paphia amabilis |
科名 | マルスダレガイ科 | Family | Veneridae |
原産/分布 | 相模湾から九州、さらに中国大陸にまで分布する。 | Origin | It is distributed from Sagami bay through Kyusyu to Chinese continent. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 本物のアカガイとは関係ないが、身が赤いので薩摩地方では「赤貝」という。 | Summary | The Japanese name ''Satsuma (Kagoshime) akagai'' is not related with ''Akagai (Bloody clam). It got the name because the flesh is red in colour. |
旬 | - | | - |
食用 | ハマグリ同様に、汁物の実や焼き貝などとして賞味される。 | Edible | It is eaten grilled or boiled in broth, as well as common orient clams. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |