大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
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種名 | Paphia undulata | Species | Paphia undulata |
学名(一般名) | Paphia undulata[undulating venus、いよすだれ、イヨスダレ、伊予簾] | Latin Name(General Name) | Paphia undulata[undulating venus] |
科名 | マルスダレガイ科 | Family | Veneridae |
原産/分布 | 東京湾以南、九州までと朝鮮半島、中国大陸を経て、東南アジア一帯の内湾の水深10-20mの泥底にすんでいる。 | Origin | It is found on muddy bottoms in depths of 10 to 20m, south to Tokyo bay, through Kyusyu, the KoreanPeninsula, China continent to South Eastern countries. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 日本では市場にでることはないが、東南アジアでは重要種で、たとえばタイ湾などでは大量に獲られ、食用や魚醤の材料になっている。 むき身がボイルされ、日本へも大量に輸入されている。 アサリ釜飯の材料になる。 | Edible | It is not sold on Japanese markets. It is an important shell in South Eastern Asia. It is caught on a large scale in Taiwan and eaten or used to make fish sauce. It is shelled and boiled to export to Japan in large amounts. It is used in place of Asari clams and cooked with rice. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |