大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Paracaesio xanthurusSpeciesParacaesio xanthurus
学名(一般名)Paracaesio xanthurus[yellowback fusilier、うめいろ、ウメイロ、梅色]Latin Name(General Name)Paracaesio xanthurus[yellowback fusilier]
科名フエダイ科FamilyLutjanidae
原産/分布インド・西太平洋の熱帯から亜熱帯海域に広く分布し、日本では、おもに南日本の岩礁域で見られる。OriginIt is widely distgributed in tropic to subtropic seas of Indo-West Pacific. In Japan, it is found in rockey reefs of South Japan.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用美味な食用魚。
肉は白身で、刺身や塩焼き、煮付け、ムニエルなど。
EdibleTasty edible fish.
The flesh is white and used raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce, meuniere.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし