大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Paracaesio xanthurus | Species | Paracaesio xanthurus |
学名(一般名) | Paracaesio xanthurus[yellowback fusilier、うめいろ、ウメイロ、梅色] | Latin Name(General Name) | Paracaesio xanthurus[yellowback fusilier] |
科名 | フエダイ科 | Family | Lutjanidae |
原産/分布 | インド・西太平洋の熱帯から亜熱帯海域に広く分布し、日本では、おもに南日本の岩礁域で見られる。 | Origin | It is widely distgributed in tropic to subtropic seas of Indo-West Pacific. In Japan, it is found in rockey reefs of South Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 美味な食用魚。 肉は白身で、刺身や塩焼き、煮付け、ムニエルなど。 | Edible | Tasty edible fish. The flesh is white and used raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce, meuniere. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |