大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
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種名 | Paralithodes brevipes | Species | Paralithodes brevipes |
学名(一般名) | Paralithodes brevipes[はなさきがに、ハナサキガニ] | Latin Name(General Name) | Paralithodes brevipes |
科名 | タラバガニ科 | Family | Lithodidae |
原産/分布 | 北海道沿岸からオホーツク海、ベーリング海の水深20-190mに分布。 | Origin | It has a distribution from coasts of Hokkaido, through the Okhotsk Sea to the Bering Sea, at the depths of 20 to 190 m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 夏 | Summer | |
食用 | ゆでると鮮やかな赤褐色となる。 缶詰とされる量は少なく、ほとんどはゆでて冷凍した状態で出荷される。 タラバガニに比べると分布が狭いが、重要種である。 味は比較的濃厚。 | Edible | It turns bright red when boiled. It is rarely canned, mostly boiled and frozen for shipment. The distributed area is smaller than Paralithodes camtscbaticus. The taste is richer. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |