大分類動物(エビ、カニ)KingdomAnimal(Crustacean)
種名Paralithodes brevipesSpeciesParalithodes brevipes
学名(一般名)Paralithodes brevipes[はなさきがに、ハナサキガニ]Latin Name(General Name)Paralithodes brevipes
科名タラバガニ科FamilyLithodidae
原産/分布北海道沿岸からオホーツク海、ベーリング海の水深20-190mに分布。OriginIt has a distribution from coasts of Hokkaido, through the Okhotsk Sea to the Bering Sea, at the depths of 20 to 190 m.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
Summer
食用ゆでると鮮やかな赤褐色となる。
缶詰とされる量は少なく、ほとんどはゆでて冷凍した状態で出荷される。
タラバガニに比べると分布が狭いが、重要種である。
味は比較的濃厚。
EdibleIt turns bright red when boiled.
It is rarely canned, mostly boiled and frozen for shipment.
The distributed area is smaller than Paralithodes camtscbaticus.
The taste is richer.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし