大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Paralomis multispina | Species | Paralomis multispina |
学名(一般名) | Paralomis multispina[えぞいばらがに、エゾイバラガニ] | Latin Name(General Name) | Paralomis multispina |
科名 | タラバガニ科 | Family | Lithodidae |
原産/分布 | 駿河湾以北、北海道沿岸、オホーツク海、ベーリング海に広く分布。 | Origin | It is widely distributed in the waters north to Suruga Bay, coasts of Hokkaido, the Okhotsk Sea to the Bering Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | バターのように独特の香りがあり、漁獲対象とされる。 小型種であるため、水産上の価値は高くない。 駿河湾などでは籠網で漁獲し、食用される。 | Edible | It has a distinctive smell similar to butter. It is a popular fishing target. Because of the small size, the use value as marine resource is not high. It is caught by basket net in Suruga bay. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |