大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Parascolopsis eriomma | Species | Parascolopsis eriomma |
学名(一般名) | Parascolopsis eriomma[rosy dwarf monocle bream、shimmering spinecheek、あかたまがしら、アカタマガシラ、赤玉頭] | Latin Name(General Name) | Parascolopsis eriomma[rosy dwarf monocle bream,shimmering spinecheek] |
科名 | イトヨリダイ科 | Family | Nemipteridae |
原産/分布 | 房総半島以南からインドネシア、スリランカ、南アフリカまでに水深50-100mの岩礁域、砂泥底に分布。 | Origin | It is distributed in rockey reefs, on sandy mud bottoms at lengths of 50 -100m, in the water south to Boso Peninsulat, Indonesia, Sri Lanka, South Africa. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉質は淡泊。 沖縄では揚げ物や煮付けにされる。 東南アジアでも揚げ物や開き干しなどで利用。 | Edible | The flesh is simple. It is fried, boiled in Okinawa. In South Eastern Asia, it is fried and cut-open dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |