大分類 | 動物(貝類) | Kingdom | Animal(Shellfish) |
---|---|---|---|
種名 | Perna viridis | Species | Perna viridis |
学名(一般名) | Perna viridis[green mussel、みどりがい、ミドリガイ] | Latin Name(General Name) | Perna viridis[green mussel] |
科名 | イガイ科 | Family | Mytilidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 東南アジアの広い地域で利用されている。 鮮緑色の貝殻がきれいで、パーティのオードブルなどによく使われる。 | Summary | It is used in wide regions of South Eastern Asia. The shell is beautiful bright green, often used as hors d'oeuvre. |
旬 | - | - | |
食用 | タイ、フィリピンを中心にした東南アジアでは、シーフードとしてハイガイに次いでよく使われる。 | Edible | It is the second frequently used seafood to Tagillarca granosa in South Eastern Asia, such as Thailand, Phiippines. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |