大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
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種名 | Petalonia binghamiae | Species | Petalonia binghamiae |
学名(一般名) | Petalonia binghamiae[はばのり、ハバノリ、羽葉海苔] | Latin Name(General Name) | Petalonia binghamiae |
科名 | カヤモノリ科 | Family | Scytosiphyceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 冬から初春の頃、岩場で手で摘み取る。 千葉県、神奈川県、鳥取県、島根県などの産地では「年の始めにハバノリを食べれば、一年間ハバを利かすことができる」といい、正月に雑煮に入れて食べる。 生のまま味噌汁の具にすることもあるが、多くは水洗いしてから簀の子の上に板状に天日干しにする。 乾燥品は火にあぶって餅に巻いたり、雑煮にふりかけて食べる。酢の物にすることもある。 | Edible | It is plucked on the rocky beach from winter to early spring. The procuding areas are Chiba, Kanagawa, Tottori, Shimane where the algae is eaten on New Year's day with zo-ni. It is sometimes used raw as ingredient of miso soup. But it is often washed in water, spread on grates, and dried under the sun. The dried algae is used to roll mochi, or sprinkled on top of zoni. Raw algae is sometimes pickled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |