大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Pholidapus dyhowskii | Species | Pholidapus dyhowskii |
学名(一般名) | Pholidapus dyhowskii[Dyhowskii's blenny、むろらんぎんぽ、ムロランギンポ] | Latin Name(General Name) | Pholidapus dyhowskii[Dyhowskii's blenny] |
科名 | タウエガジ科 | Family | Stichaeidae |
原産/分布 | 日本海北部からオホーツク海、千島列島に分布し、北海道では沿岸の浅い藻場で普通に見られる。 | Origin | It is distributed from Northern Japan Sea, Okhotsk Sea, to Chishima archipelago. It is normally found in seaweeds forests in coastal shallow seas. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 食材としてはほとんど利用されない。 | Edible | It is rarely used as food stuff. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |