大分類キノコKingdomFungi
種名Pholiota namekoSpeciesPholiota nameko
学名(一般名)Pholiota nameko[nameko mushroom、なめこ、ナメコ、滑子、なめたけ、ナメタケ、ぬめりたけ、ヌメリタケ、なめすぎたけ、ナメスギタケ、ほんなめこ、ホンナメコ、やまなめこ、ヤマナメコ]Latin Name(General Name)Pholiota nameko[nameko mushroom]
科名モエギタケ科FamilyStrophariaceae
原産/分布日本
日本、中国東北部
OriginIt is found in Japan, North East China.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説秋にぶなの倒木や枯れた幹に発生する。
原木栽培や、おがくず栽培する。
食用としているのは日本だけ。
ナメコ(市場で最も多く見かける)、オッキーナメコ(大きく育てた品種)。
SummaryIt occurrs on fallen beech trees or withered trunks in autumn.
It is cultivated on raw woods or in saw dust.
It is used as food only in Japan.
Nameko is the most popular species seen on markets.
Okki nameko is a species which is raised big.
9-11月From September to November
食用トレハロース、ビタミンB1、ビタミンB2、ビタミンD
袋詰で出回っているなめこ。
赤だしのみそ汁との相性は抜群。
保存:生のままでは痛みやすい、煮立てた酒、しょうゆで煮て密閉容器へ入れ冷蔵庫へ。
EdibleThe sliminess is produced by polysaccarides, which facilitates the protein absorption and protects the gastric and liver mucosa.
It contains trehalose, vitamin B1, vitamin B2, vitamin D.
It is normally sold in a bag.
It goes well with ''aka dashi'' miso soup.
It goes bad quickly when raw. It is better boiled in sake and soy sauce, kept in a container and placed in a refrigerator.
健康促進/薬用胃、肝臓の粘膜を保護する効果
ガン抑制、胃潰瘍予防、免疫力強化、糖尿病予防、高血圧予防、貧血改善、動脈硬化予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要胃、肝臓の粘膜を保護する効果
ガン抑制
胃潰瘍予防
免疫力強化
糖尿病予防
高血圧予防
貧血改善
動脈硬化予防
Summary of Health CareEffect on protecting the gastric mucosa and liver
Inhibition of cancer
Prevention of Gastric ulcer
Enhancement of immunocompetence
Prevention of diabetes
Prevention of hypertension
Anemia improvement
Prevention of atherosclerosis
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-

Pholiota_nameko(1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
08020きのこ類なめこ株採り、生892192.11.01.80.110.22.52.42.83.4Tr5.4-0.53240410680.70.50.110.06Tr2Tr1(0)(0)(0)(0)(0)(0)00000(0)0.070.125.35.50.05Tr601.297.400
08021きのこ類なめこ株採り、ゆで922292.7(0.9)1.6(0.1)(0)0.1(2.3)(2.2)3.02.8Tr5.1-0.53210410560.60.50.120.06----(0)(0)(0)(0)(0)(0)0(0)(0)(0)(0)(0)0.060.104.7(4.8)0.04(0)671.33-(0)0
08022きのこ類なめこ水煮缶詰551395.5(0.6)1.0(0.1)(0)0.1(1.4)(1.4)1.22.5Tr3.2-0.2810035390.80.50.040.0802110(0)0(0)(0)(0)0.1(0)(0)(0)(0)00.030.072.1(2.2)0.02(0)130.523.300
08058きのこ類なめこカットなめこ、生601494.90.71.10.1-0.11.81.82.01.90.13.6-0.3313026360.50.40.040.0401Tr10000000000000.030.083.53.70.040.1570.484.300


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
08020 きのこ類 なめこ 株採り、生 92.1 1.0 1.8 62 98 66 18 15 33 38 20 58 79 11 77 36 79 87 110 190 64 65 77 1200 40
08021 きのこ類 なめこ 株採り、ゆで 92.7 (0.9) 1.6 (55) (88) (59) (16) (13) (30) (34) (17) (51) (67) (10) (68) (32) (70) (78) (99) (170) (57) (58) (62) (1100) -
08022 きのこ類 なめこ 水煮缶詰 95.5 (0.6) 1.0 (34) (55) (37) (10) (8.3) (19) (21) (11) (32) (42) (6.4) (42) (20) (44) (49) (62) (110) (36) (36) (39) (660) -
08058 きのこ類 なめこ カットなめこ、生 94.9 (0.7) 1.1 36 69 51 8.5 9.4 18 40 26 66 52 12 51 24 55 68 78 120 44 42 50 830 26