大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Phoxinus oxycepalus jouyi | Species | Phoxinus oxycepalus jouyi |
学名(一般名) | Phoxinus oxycepalus jouyi[Chinese minnow、upstream fatminnow、たかはや、タカハヤ] | Latin Name(General Name) | Phoxinus oxycepalus jouyi[Chinese minnow,upstream fatminnow] |
科名 | コイ科 | Family | Cyprinidae |
原産/分布 | 太平洋側は静岡県以西、日本海側は福井県以西の本州、四国、九州、対馬、五島列島に分布。 | Origin | It ranges in Japan west to Shizuoka on the Pacific side, and west to Fukui on the Sea of Japan side. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 日本固有種。 アブラハヤ同様あまり食用にされないが、唐揚げや佃煮、甘露煮にする。 | Edible | An endemic species of Japan. It is rarely eaten, but sometimes deep-fried, boiled down in soy sauce, candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |