大分類植物KingdomPlant
種名Piper cubebaSpeciesPiper cubeba
学名(一般名)Piper cubeba[Cubeb、Tailed pepper、くべば、クベバ、ひっちょうか、ヒッチョウカ]Latin Name(General Name)Piper cubeba[Cubeb,Tailed pepper]
科名コショウ科FamilyPiperaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[実、オイル]苦い殺菌、興奮性のハーブで刺激性のテレビン・オールスパイスの香りがする。
オイルは香水、衛生用品に使用される。
Summarya herb
[part used:fruits, oil]a bitter, bactericidal, stimulative herb with the smell of irritative turpentine.allspice.
The oil is used in perfumes, sanitary goods.
--
食用インドネシア料理では乾燥させた未熟な実を使用する。
オイルはピクルス、ソース、ビターズ、タバコ製造の香味料に使われる。
EdibleIn Indonesian cuisine, dried unripe fruits are used.
The oil is added to flavor pickls, sauces, cigarettes.
健康促進/薬用去痰、利尿作用があり、消化管機能促進効果がある。
咳、気管支炎、副鼻腔炎、喉と尿生殖器感染症、消化管機能不全、アメーバー赤痢に内服する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
去痰
利尿作用
消化管機能促進効果

内服:

気管支炎
副鼻腔炎
喉と尿生殖器感染症
消化管機能不全
アメーバー赤痢
Summary of Health CareAction:
Expectoration
Diuretic action
Promotive action of gastrointestinal function

Oral administration:
Cough
Bronchitis
Sinusitis
Throat and urogenital infection
Gastrointestinal dysfunction
Amebiasis
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし