大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Plectropomus leopardus | Species | Plectropomus leopardus |
学名(一般名) | Plectropomus leopardus[leopard coralgrouper、leopard coral trout、すじあら、スジアラ] | Latin Name(General Name) | Plectropomus leopardus[leopard coralgrouper,leopard coral trout] |
科名 | ハタ科 | Family | Serranidae |
原産/分布 | 南日本から西オーストラリアにかけての西部太平洋に分布し、サンゴ礁の外側に生息する。 | Origin | It ranges in Western Pacific Ocean between South Japan and West Australia. The habitat is outskirts of coral reefs. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は白身で刺身、塩焼き、空揚げ、煮付け、スープなどにして食される。 沖縄ではハタ類は全てミーパイという。 スジアラはチンスアカジン、マーアカジンとも呼ばれるが、体色によって「アカミーパイ」「アオミーパイ」と呼び分け、刺身用に珍重されいている。 | Edible | The flesh is white, eaten as sashimi, grilled with salt, deep-fried, boiled in soy sauce, in soups. All Seranidae family is called ''mibai''in Okinawa. It is generally called ''Tinsu akajin'', ''Ma akajin''. It is also called ''Aka (red) mibai'', ''Ao (blue)mibai'' according to the body colour, prized as sashimi ingredient. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |