大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Prionurus scalprum | Species | Prionurus scalprum |
学名(一般名) | Prionurus scalprum[sawtail、surgeonfish、にざだい、ニザダイ、仁座鯛] | Latin Name(General Name) | Prionurus scalprum[sawtail,surgeonfish] |
科名 | ニザダイ科 | Family | Acanthuridae |
原産/分布 | 宮城県以南から台湾までの沿岸に生息し、水深5-30m岩礁域で群れをつくる。 | Origin | It is found in coastal water south to Miyagi to Taiwan. It swims in school at depths from 5 to 30 m on rockey reefs. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 6-8月 | From June to August | |
食用 | 磯臭いので関東ではあまり食用にされない。 関西では洗いなどにされ好まれる。 内臓にとくに臭みが強いので、調理の際は内臓を傷つけないよう注意して取り除くことが肝要。 また、死後は急速に味が落ちるので、いきているうちに速やかに千貫などの処理をし、刺身や洗いにする。 | Edible | It is rarely eaten in Kanto region for the strong fish smell. In Kansai, it is eaten raw as arai (rinsed sashimi) in Kansai. The organs smell strong. It is important to remove the organs intact in cooking. It goes bad quickly after death, so it needs draining of blood while alive and making into sashimi or arai. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |