大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Promethichthys prometheusSpeciesPromethichthys prometheus
学名(一般名)Promethichthys prometheus[roudi escolar、single-lien gemfish、くろしびかます、クロシビカマス、黒鴟尾魳]Latin Name(General Name)Promethichthys prometheus[roudi escolar,single-lien gemfish]
科名クロタチカマス科FamilyGempylidae
原産/分布東太平洋を除く世界中の温帯から熱帯の分布し、水深100-750mの大陸棚の縁辺部から斜面に生息する。OriginIt is native to the warm temperate and tropical waters of all the oceans except East Pacific. It lives near continental shelf and slopes at depths from 100 to 750m.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用鮮魚は「スミヤキ」の名称で流通するほか、かまぼこなどの練り製品の材料ともなる。
小骨が多いが塩焼きなどにして食される。
「オキザワラ」の名で輸入魚も流通する。
EdibleIt is sold fresh with the name of sumiyaki. It is made into fish paste for Kamaboko.
It is a bony fish but eaten grilled with salt.
When imported, it is sold with the name of Oki zawara.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし