大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Promethichthys prometheus | Species | Promethichthys prometheus |
学名(一般名) | Promethichthys prometheus[roudi escolar、single-lien gemfish、くろしびかます、クロシビカマス、黒鴟尾魳] | Latin Name(General Name) | Promethichthys prometheus[roudi escolar,single-lien gemfish] |
科名 | クロタチカマス科 | Family | Gempylidae |
原産/分布 | 東太平洋を除く世界中の温帯から熱帯の分布し、水深100-750mの大陸棚の縁辺部から斜面に生息する。 | Origin | It is native to the warm temperate and tropical waters of all the oceans except East Pacific. It lives near continental shelf and slopes at depths from 100 to 750m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 鮮魚は「スミヤキ」の名称で流通するほか、かまぼこなどの練り製品の材料ともなる。 小骨が多いが塩焼きなどにして食される。 「オキザワラ」の名で輸入魚も流通する。 | Edible | It is sold fresh with the name of sumiyaki. It is made into fish paste for Kamaboko. It is a bony fish but eaten grilled with salt. When imported, it is sold with the name of Oki zawara. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |