大分類植物KingdomPlant
種名Prunus mumeSpeciesPrunus mume
学名(一般名)Prunus mume[Ume、Japanese apricot、うめ、ウメ、梅、こうぶんぼく、コウブンボク、好文木、うばい、ウバイ、烏梅]Latin Name(General Name)Prunus mume[Ume,Japanese apricot]
科名バラ科FamilyRosaceae
原産/分布中国
日本南部
OriginIt is native to China, South Japan.
日本伝来奈良時代。
8世紀半ばから書物に登場。
Introduction into JapanNara period.
The description about this plant appeared in books from the middle of the 8th century.
概説花は観賞用、果実は食用(薬用)に利用。
現在果実を利用する梅は、観賞用とは異なる品種が栽培されている。
[種類]大粒種、小粒種、アンズ系梅
[品種]藤五郎、南高、養老、薬師、稲積、玉梅、長束、小向、甲州最小、竜峡小梅、甲州黄熟、豊後、西洋梅
ハーブの一種
[未熟な実]酸味のある、収斂性のハーブ。
落葉性の木で耐寒性-15度。
高さ9m、広がりのある長楕円から円形の葉は緑にギザギザがあり、長さ約10cm。
薄いピンクの花が冬の終わりに単独か対で枝に直接咲く。
後に球形で短い綿毛の生えた黄色の実、直径約3cmがなる。
クエン酸を含む。
青梅(熟していないもの、梅酒、梅シロップなど)、黄梅(完熟したもの、梅干、黄梅ジャム)、小梅(甲州最小などの品種がある、カリカリ漬けなど)。
SummaryThe flowers are used ornamentally. The fruits are eaten or medicinally used.
The tree cultivated for the fruits is a different species from the ornamental tree.
a herb
[part used:unripe fruit]a sour, astringent herb
a duciduous tree, cold-tolerant until minus 15degree
It grows to 9m tall, with oblong to round in shape, serrated leaves of 10cm in length.
It bears a pink flower, solo or in a pair directly on the branch in the end of winter. After the flower, it bears a round yellow fruit with tiny fuzz, about 3cm in diameter.
It contains citric acid.
Unripe fruit is pickled in liquer to make umesyu, or syruped. Yellow ripe fruit is salt pickled to make umeboshi, or jammed.
9-11月From September to November
食用[実]青梅には中毒を起こす有害物質が含まれる。
梅酒、梅干し、梅ジャムなどにして食べる。
主成分はクエン酸。
果皮がきれいで虫食いや傷がないものを選ぶ。
青うめは粒がそろっていて色鮮やかなものがよい。
防腐・殺菌作用のある梅干しはお弁当に入れておくと食中毒予防に効果を発揮。
梅干しが赤色をしているのは赤ジソの葉に含まれるアントシアニン系の色素シソニンが梅の酸によって赤くなるため。
梅干しは裏ごししてドレッシングに加える。
和え物に使うなど、独特の風味を活かした料理がおすすめです。
酸味が苦手な人は少量のみりんで溶いてのばすと気にならなくなります。ただ、塩分を多く含んでいるので塩加減には注意が必要です。
青うめは調理によって自家製の梅干し、シロップやジャム、梅酒など自分好みのものをつくることが出来ます。
きれいに洗って水気を拭いてから使うようにしましょう。
保存:購入後すぐに利用するのが望ましいが、難しい場合は冷暗所へ。
Edible[part used:fruit]Green plum contains harmful substance which causes food poisoning.
It is pickled in liquer to make umeshu, salt pickled (umeboshi), jammed.
It contains citric acid.
Choose ones with smooth skin, without insect bite, bruises, uniform in size, fresh colored.
Umeboshi prevents lunch from decaying, if put in a lunch box.
The red color of umboshi comes from the anthocyanic pigment, shisonin, contained in red shiso. The pigment turns red when exposed to the ume acid.
The ume puree is added to dressing.
The strong sourness of umeboshi can be weakend by a little sweet sake. Umeboshi is very salty. Green plums are used to make home made umeboshi, umesyu, syrup, jam to one's taste.
They are to be washed and wiped before using.
It can be kept in a cool and dark place.
健康促進/薬用疲労回復、腐敗防止、食中毒の予防。
疲労回復、抗菌・殺菌作用、解毒作用、糖尿病予防、ガン抑制、動脈硬化予防、食欲増進、免疫力強化
腸内寄生虫駆除、胆汁分泌促進作用があり、多くの細菌、真菌感染症に有効である。
慢性の咳、慢性下痢、白癬に内服する。
外用薬として皮膚の真菌感染、うおの目、イボに有効。
二日酔い解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
疲労回復
腐敗防止
食中毒の予防
抗菌・殺菌作用
解毒作用
糖尿病予防
ガン抑制
動脈硬化予防
食欲増進
免疫力強化
腸内寄生虫駆除
胆汁分泌促進

多くの細菌、真菌感染症に有効である。

内服:
慢性の咳
慢性下痢
白癬

外用薬:
皮膚の真菌感染
うおの目
イボ
Summary of Health CareAction:
Recovery from fatigue
Corruption prevention
Prevention of food poisoning
Antibacterial, bactericidal action
Detoxification
Prevention of diabetes
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Appetite improvement
Enhancement of immunocompetence
Removal of intestinal parasites
Promotion of bile secretion

Effective in many types of bacteria, fungal infections

Oral administration:
Chronic cough
Chronic diarrhea
Trichophytia

External medicine:
Fungal infections of the skin
Corn
Wart
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品[梅干]勝僖梅 はちみつ仕立て((株)勝僖梅,〒641-0051 和歌山市西高松1-5-24,http://www.shoki-bai.co.jp/)
梅黒酢,おいしい黒梅酢(赤穂化成(株),兵庫県赤穂市坂越329,http://web.ako-kasei.co.jp/company/profile.html)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07019果実類うめ1393390.40.40.7(0.4)00.5--5.82.5-7.9-0.52240128140.60.10.050.0700Tr1(0)72203024020(0)3.302.00(3)0.030.050.40.50.06(0)80.350.560
07020果実類うめ梅漬、塩漬1142772.3(0.4)0.7(0.3)(0)0.4--4.42.7-6.7-19.976001504732152.90.10.110.21----0---81(0)1.40.12.10.1(9)0.020.040.3(0.4)0.06(0)10.20-019.3
07021果実類うめ梅漬、調味漬1894580.2-1.5(0.4)(0)0.5--7.23.4-10.5-7.327001008726171.20.10.070.07----(0)0270272(0)0.201.20.1(6)0.030.030.10.40.02(0)20.07-06.9
07022果実類うめ梅干し、塩漬1182972.2(0.5)0.9(0.5)00.70.90.91.13.30.48.64.317.672002203317211.10.10.070.111037200526100.2Tr1.80.190.020.010.4(0.4)0.040Tr0.030.8018.2
07023果実類うめ梅干し、調味漬3819068.7-1.5(0.4)(0)0.6--18.82.5-21.1-8.130001302515152.40.10.050.10----(0)0404Tr(0)0.201.50.1(10)0.010.010.10.40.03(0)00.04-07.6
07024果実類うめ梅びしお83419642.4-0.7(0.4)(0)0.5--46.91.3-48.1-8.331001902711197.0Tr0.050.10----(0)0Tr0Tr(0)(0)0.1Tr0.90(18)0.030.030.20.30.02(0)00-07.9
07025果実類うめ果実飲料、20%果汁入り飲料2084987.6-Tr-(0)Tr--12.20.1-12.3-0.135301220.2Tr0.010.01----0---Tr0(0)0.100.10-00000.01(0)00-00.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
07019 果実類 うめ 90.4 0.4 0.7 14 21 21 4.1 4.2 8.3 12 9.6 22 15 4.4 18 11 11 18 240 35 14 18 24 500 31
07020 果実類 うめ 梅漬、塩漬 72.3 (0.4) 0.7 (14) (21) (20) (4.1) (4.2) (8.2) (12) (9.2) (21) (14) (4.3) (18) (11) (11) (18) (240) (34) (14) (18) (21) (490) -
07022 果実類 うめ 梅干し、塩漬 72.2 (0.5) 0.9 (17) (26) (25) (5.1) (5.2) (10) (15) (11) (27) (17) (5.4) (22) (14) (14) (22) (300) (43) (17) (22) (26) (600) -