大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Psetta maxima | Species | Psetta maxima |
学名(一般名) | Psetta maxima[turbot、Black Sea turbot、たーぼっと、ターボット] | Latin Name(General Name) | Psetta maxima[turbot,Black Sea turbot] |
科名 | スコフタルムス科 | Family | Scophthalmidae |
原産/分布 | 北ヨーロッパ、地中海および黒海の沿岸に分布。 | Origin | It is distributed in Coasts of the Mediterranean Sea and Black Sea, in North Europe. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 黒潮に分布するものそれ以外に分布するものは、体表の突起物の発達過程などに違いが見られ、研究者によって別亜種とする場合もある。 ヨーロッパ海産魚類中最も美味な魚とされる。 肉はしまり、フライ、蒸し料理、煮魚などにして食べられる。 トルコではKalkan(カルカン)と呼び最高級魚で、切り身にしてバター焼き、フライ、煮付けで食される。 ヨーロッパや国海沿岸各地で、養殖や種苗生産の技術研究が行われている。 | Edible | Differences are detected in how the protrusions are developed on the body surface. It depends on where they live, in the black current and in other waters. Some researchers devide them into subspecies on the ground of the differences. It is regarded most tasty fish among fish produced in Europe. The flesh is firm, eaten as deep-fried, steamed, boiled. In Turkey, the fish is called Kalkan, regared the highest in the quality, cut into slices and sauteed in butter, deep-fried, boiled. The technology of the acquaculture is being developped in Europe and in the Coast of Black Sea. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |