大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Pseudobagrus tokiensis | Species | Pseudobagrus tokiensis |
学名(一般名) | Pseudobagrus tokiensis[cut-tailed bullhead、cut-tailed bagrid catfhis、ぎばち、ギバチ、義蜂] | Latin Name(General Name) | Pseudobagrus tokiensis[cut-tailed bullhead,cut-tailed bagrid catfhis] |
科名 | ゴンズイ科 | Family | Plotosidae |
原産/分布 | 本州の神奈川以北の北太平洋側と富山県以北の日本海側に分布する。 | Origin | It is distributed in Pacific Ocean north to Kanagawa, and In Japan Sea north to Toyama. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 蒲焼き、天ぷら、煮付け、味噌汁、ちり鍋。 | Edible | It is cooked into kabayaki, tempura, boiled in soy sauce, miso soup, hotpot. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |