大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Pseudolabrus sieboldi | Species | Pseudolabrus sieboldi |
学名(一般名) | Pseudolabrus sieboldi[bambooleaf wrasse、ほしささのはべら、ホシササノハベラ、星笹葉遍羅、あかささのはべら、アカササノハベラ、赤笹葉遍羅] | Latin Name(General Name) | Pseudolabrus sieboldi[bambooleaf wrasse] |
科名 | ベラ科 | Family | Labridae |
原産/分布 | 南日本から台湾、中国沿岸に分布する。 | Origin | It is distributed in South Pacific from South Japan, Taiwan to Coasts of China. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 沖縄地方や小笠原諸島ではアカササノハベラしか見つかっておらず、一方、日本海にはホシササノハベラしかいない。 肉は白身で淡泊。 味がよく、煮付け、塩焼き、揚げ物、南蛮漬けにして食べる。 | Edible | This species is devided into two, Akasasanoha and Hoshisasanoha. The former is found only in Okinawa and Ogasawara. The latter is found only in Japan Sea. The flesh is white and simple in taste. It is good boiled, grilled with salt, deep-fried, marinated. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |