大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Pterocaesio trillineata | Species | Pterocaesio trillineata |
学名(一般名) | Pterocaesio trillineata[いっせいたかさご、イッセイタカサゴ] | Latin Name(General Name) | Pterocaesio trillineata |
科名 | クロサギ科 | Family | Gerreidae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 食用魚。 白身の淡泊な味だが、少し磯臭さがある。 空揚げ、刺身、塩焼き、煮付けなどにして美味。 | Edible | An edible fish. The flesh is white and tastes simple, with a smell of sea. It is eaten deep-fried, raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |