大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Pterogymnus laniarius | Species | Pterogymnus laniarius |
学名(一般名) | Pterogymnus laniarius[panga、dikbekkie、きしまだい、キシマダイ] | Latin Name(General Name) | Pterogymnus laniarius[panga,dikbekkie] |
科名 | タイ科 | Family | Sparidae |
原産/分布 | 南アフリカの沖合の水深100m前後に生息する。 | Origin | It is found at the depth of 100m off coasts of South Africa. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 白身の肉は美味で、塩焼きなどにして賞味され、祝い膳などにも利用されている。 | Edible | The flesh is white and tasty. It is prized grilled with salt, served at celebrations. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |