大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Rachycentron canadumSpeciesRachycentron canadum
学名(一般名)Rachycentron canadum[cobia、black kingfish、black bonito、crab eater、すぎ、スギ、須義]Latin Name(General Name)Rachycentron canadum[cobia,black kingfish,black bonito,crab eater]
科名スギ科FamilyTaxodiaceae
原産/分布東部太平洋を除く世界中の暖海に分布する表層性の遊泳魚、日本では南日本の沿岸や沖合から外洋にかけて見られる。OriginIt is found in warm surface waters around the world except East Pacific Ocean. In Japan, it is found in coastal and open waters in South Japan.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用あまり美味ではない。
練り製品の原料。
台湾では天然種苗を使って繁殖させている。
成長が早く、肉質も悪くない。
香港や広東地方でも利用される。
EdibleNot so tasty.
It is made into fish paste.
It is propagated using natural seedlings in Taiwan.
It grows fast and the meat quality is not so bad, used in Hong Kong and Guangdong.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし