大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Ranina ranina | Species | Ranina ranina |
学名(一般名) | Ranina ranina[あさひがに、アサヒガニ] | Latin Name(General Name) | Ranina ranina |
科名 | アサヒガニ科 | Family | Raninidae |
原産/分布 | 日本からハワイ、南太平洋、オーストラリア、インド洋に広く分布。 | Origin | It is widely disributed in the Pacific from Japan to Hawai, South Pacific, Australia, Indian Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 大きさ(甲幅)は約15cm。 国産は少なく、近年ハワイからの冷凍輸入が増えている。 | Summary | The shell size is about 15cm. It is rarly caught in Japan. The frozen import from Hawaii is increasing lately. |
旬 | - | - | |
食用 | アサヒガニ科でただ一種の食用ガニ。 身が豊富。 | Edible | It is the only edible crab belonging to Raninidae family. It is stuffed. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |