大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Rastrelliger kanagurta | Species | Rastrelliger kanagurta |
学名(一般名) | Rastrelliger kanagurta[Indian mackerel、longjaw mackerel、ぐるくま、グルクマ] | Latin Name(General Name) | Rastrelliger kanagurta[Indian mackerel,longjaw mackerel] |
科名 | サバ科 | Family | Scombridae |
原産/分布 | インド・西太平洋の熱帯から亜熱帯海域に分布する。 日本では沖縄で見られる。 | Origin | It is found in tropical and subtropical waters in Indo-West Pacific. In Japan, it is found in Okinawa. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 沿岸の表層を群れで回遊する。 | Summary | It is found swimming in schools, off the coasts of surface waters. |
旬 | - | - | |
食用 | 肉はやわらかく、煮付け、塩焼きで賞味。 東南アジア諸島では重要な食用魚。 | Edible | The flesh is soft, eaten boiled in soy sauce, or grilled with salt. It is an importand food fish in South Eastern Asia. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |