大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Rastrelliger kanagurtaSpeciesRastrelliger kanagurta
学名(一般名)Rastrelliger kanagurta[Indian mackerel、longjaw mackerel、ぐるくま、グルクマ]Latin Name(General Name)Rastrelliger kanagurta[Indian mackerel,longjaw mackerel]
科名サバ科FamilyScombridae
原産/分布インド・西太平洋の熱帯から亜熱帯海域に分布する。
日本では沖縄で見られる。
OriginIt is found in tropical and subtropical waters in Indo-West Pacific.
In Japan, it is found in Okinawa.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説沿岸の表層を群れで回遊する。SummaryIt is found swimming in schools, off the coasts of surface waters.
--
食用肉はやわらかく、煮付け、塩焼きで賞味。
東南アジア諸島では重要な食用魚。
EdibleThe flesh is soft, eaten boiled in soy sauce, or grilled with salt.
It is an importand food fish in South Eastern Asia.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし