大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Repomucenus ricbardsonii | Species | Repomucenus ricbardsonii |
学名(一般名) | Repomucenus ricbardsonii[Bichardson dragonet、ねずみごち、ネズミゴチ、鼠鯒] | Latin Name(General Name) | Repomucenus ricbardsonii[Bichardson dragonet] |
科名 | ネズッポ科 | Family | Callionymidae |
原産/分布 | 新潟県および仙台湾以南、東シナ海から南シナ海の沿岸域に分布。 内湾を中心に、その周辺の外洋性海岸までの砂泥底でごくふつうに見られる。 | Origin | It is distributed in the coastal waters south to Niigata (Sea of Japan side) and south to Sendai Bay(Pacific side), in East China Sea, in South China Sea. It is usually found on sandy mud bottoms in inlets and near the beaches facing open seas. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は白身で淡泊、天ぷら、空揚げなどにするとききわめて美味。新鮮なものは刺身にしてもよい。 | Edible | The fleshi is white and simple in taste, very tasty deep-fried with and without batter, also good eaten raw as sashimi when fresh. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |