大分類動物(貝類)KingdomAnimal(Shellfish)
種名Ruditapes philippinarumSpeciesRuditapes philippinarum
学名(一般名)Ruditapes philippinarum[short-neck clam、baby-neck、little-neck、あさり、アサリ、浅利、浅蜊]Latin Name(General Name)Ruditapes philippinarum[short-neck clam,baby-neck,little-neck]
科名マルスダレガイ科FamilyVeneridae
原産/分布日本産が主流。
日本全国に分布。
内湾の砂泥地に生息する。
OriginIt is disributed all over Japan.
It is found in sand and mud inside basins.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説大きさ約4cm。
現在でも毎年5万tの漁獲量を誇る。
産卵期は春と秋。
名前は「漁る(あさる)」に由来し、どこの干潟を漁っても見つかるからといわれている。
淡水が流れ込む内湾や干潟を好む。
縞、かすり、放射、波など浅蜊の模様や色は千差万別だが、なぜか北海道のアサリは模様の少ないものが多い。
北海道から沖縄まで、各地で年間およそ5万トンも漁獲がある。
アサリの産卵期は春と秋の2回。
岸近くの貝は貝殻が丸くて黒っぽく、沖合のものは扁平(へんぺい)で横幅があり、はっきりした模様がある。
大アサリというのは別種のうちむらさき貝。
漁獲量激減により北朝鮮、韓国、中国からの輸入品が増えている。
全国各地に分布しており、行楽(潮干狩り)の対象として人気がある。
殻の色は水質によって異なり、稚貝を集めて潮通りのよい場所に移植する養殖も行われている。
一般的に、貝にはさまざまな微量元素が含まれており、水銀も含む。しかしセレンの存在による相互作用でその毒性を緩和しているといわれる。
アサリやシジミはプリン体を多く含むので痛風の人やその傾向にある人は医者と相談すること。
冬から春にかけてアサリの毒性(中腸腺に局在するベネルピン)が増し、これを食べると中毒症状が見られるが、夏期には無毒化する。
SummaryIt is about 4cm wide.
Annual catch volume reaches 50 thousands.
The shell will be found in any wetlands.
This clam is abundant in esturies or tidelands where fresh water flows in.
It is various in color and patterns.
The spawning occurrs twice a year, in spring and autumn.
The shells near coasts are round and black in colour, while those found off coasts are flat and wide with concentric lines and patches.
As the catch volume decreases drastically recently, the import from North Korea, South Korea, China is increasing.
It is a popular target for clam combing.
Each shell grows differently in clolor effected by the water it lives. The acquaculture is performed in such a way that baby shells are collected and implanted in the area under the influence of currents.
Shells normally contain various trace elements including mercury. But the toxicity is said to be reduced by celenium which is also included in shells.
Short-neck clams and basket clams are rich in purine base to which people with gout or with the tendency should pay attention.
From winter to spring, the toxin of short-neck clams increases and causes food poisoning when ingested, but in summer the toxin will be detoxified.
2-4月、10-11月From February to April, From October to November
食用殻つきのまま汁の身にして、ぬた、かき揚げ、佃煮などに使われる。
東京名物「深川飯」は、アサリを塩と酒で漬味付けして飯に炊き込んだものを。
アミノ酸、タウリン、のほか、鉄分、ビタミンB2やビタミンE、カルシウムが豊富。
各地で種苗生産も行われている。
殻の表面にむめりがあり模様がはっきりしているものが良品。
口を硬く閉じているものを選ぶ。新鮮なものは身もよく締まっている。
保存:海水程度の塩水につけて冷蔵。
貝のうま味成分であるコハク酸は減塩料理に有効である。
EdibleIt is cooked in miso soups with shells on, boiled deshelled and seasond with miso, deep-fried with veetables, boiled down in soy sauce.
Deshelled clams are seasoned with salt and sake, and boiled with rice, which is called ''Fukagawa meshi'', a specialty of Tokyo.
It is rich in amino acid, taurine, iron, vitamin B2, vitamin E, calcium.
It is farmed everywhere.
Choose the shells with distinct patterns, and tightly closed. Fresh shells have firm flesh.
[how to preserv]It is soaked in brine and kept in a fridge.
The succinic acid is a component of umami which will make dishes tasty without using a lot of salt.
健康促進/薬用動脈硬化予防、肝機能強化、疲労回復、糖尿病予防、味覚機能維持改善、貧血改善、クロム、グリコーゲン、タウリン、ベタインHealth Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
10281魚介類-貝類あさり1152790.34.66.00.1400.3(0.4)(0.4)2.0(0)-0.4-3.087014066100853.81.00.060.105538492121022400.4000Tr0.020.161.42.40.0452.0110.3923.012.2
10282魚介類-貝類あさりつくだ煮92721838.0(16.1)20.81.0612.4--36.2(0)-30.1-8.729002702607930019.02.80.180.94----2625190020043(0)1.400040.020.181.1(4.4)0.0915.0420.40-07.4
10283魚介類-貝類あさり缶詰、水煮43310273.2(15.7)20.30.9892.2(1.9)(1.7)7.8(0)-1.9-2.439091104626030.03.40.291.24----3---356(0)2.70.1003Tr0.090.8(4.0)0.0164.0100-(0)1.0
10284魚介類-貝類あさり缶詰、味付け52812467.2(12.8)16.60.9771.9--16.3(0)-11.5-2.864035874418028.03.20.241.23----3---366(0)2.30004Tr0.061.2(3.9)0.0136.010-(0)1.6


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
10281 魚介類-貝類 あさり 90.3 (4.6) 6.0 220 380 390 130 80 210 200 190 400 270 57 250 110 390 390 570 820 470 210 260 5400 95
10282 魚介類-貝類 あさり つくだ煮 38.0 (16.1) 20.8 (770) (1300) (1400) (450) (280) (730) (700) (670) (1400) (930) (200) (860) (400) (1300) (1300) (2000) (2800) (1600) (730) (900) (19000) (330)
10283 魚介類-貝類 あさり 缶詰、水煮 73.2 (15.7) 20.3 (760) (1300) (1300) (440) (270) (710) (690) (660) (1300) (910) (190) (840) (390) (1300) (1300) (1900) (2800) (1600) (710) (880) (18000) (320)
10284 魚介類-貝類 あさり 缶詰、味付け 67.2 (12.8) 16.6 (620) (1000) (1100) (360) (220) (580) (560) (540) (1100) (740) (160) (690) (320) (1100) (1100) (1600) (2300) (1300) (580) (720) (15000) (260)