大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Salmo trutta | Species | Salmo trutta |
学名(一般名) | Salmo trutta[brown trout、trout、sea trout、black sea trout、lake trout、ぶらうんとらうと、ブラウントラウト] | Latin Name(General Name) | Salmo trutta[brown trout,trout,sea trout,black sea trout,lake trout] |
科名 | サケ科 | Family | Salmonidae |
原産/分布 | 原産地はヨーロッパの大西洋からベレンツ海沿岸、黒海、カスピ海、アラル海。 日本ヘはアメリカ経由で移入。 現在、本栖湖や中禅寺湖、黒部川に生息する。 | Origin | It is native to Atlantic Ocean in Europe, coasts of Barents Sea, Caspian Sea, Aral Sea. It was introduced into Japan through America. It is found in Motosu lake, Tyuzenji lake, Kurobe river now. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 肉はニジマスよりも赤みが強く美味。 調理法はニジマスと同じ。 | Edible | The flesh is reddier than raibow trout and good in taste. It is cooked in the same ways as rainbow trout is. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |