大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
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種名 | Salvia elegans | Species | Salvia elegans |
学名(一般名) | Salvia elegans[さるびあ・えれがんす、サルビア・エレガンス、ぱいなっぷるせーじ、パイナップルセージ] Salvia elegans 'Scarlet Pineapple'、Salvia rutilans[Paineapple sage、ぱいなっぷるせーじ、パイナップルセージ] | Latin Name(General Name) | Salvia elegans Salvia elegans 'Scarlet Pineapple',Salvia rutilans[Paineapple sage] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉]芳香性のハーブで、パイナップルの香りがする。 | Summary | a herb [part used:leave]an aromatic herb with a scent similar to pineapple. |
旬 | - | - | |
食用 | 小枝はコールドドリンク、フルーツサラダに加える。 生のははスポンジケーキの下に敷いて、ほのかな香りをつける。 生または乾燥させた葉はポーク料理に。 セイジに似た香りがつく。 | Edible | The twig is added in cold beverages, fruits salads. Raw leaves are put under sponge cake to add a sligh scent. The leaves are used raw or dried in pork dishes. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
Salvia_elegans(PineappleSage_1).jpg |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |