大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Satureja thymbra | Species | Satureja thymbra |
学名(一般名) | Satureja thymbra[Tyme-leaved savory] | Latin Name(General Name) | Satureja thymbra[Tyme-leaved savory] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉]ツンとする芳香性のハーブで、消化管機能改善作用があり、殺菌、去痰効果がある。 葉から蒸留したカルバクロール、チモールの豊富なオイルは、製薬産業で使用される。 | Summary | a herb [part used:leaves]a herb with a pungnet smell. It improves gastro-intestinal functions with bactericidal and expectorant effects. The oil distilled from the leaves is rich in carvacrol and thymol, which is used in pharmaceutical industries. |
旬 | - | | - |
食用 | 葉はタイム系の香りがし、香りの良いパン、肉、豆料理に加えても良い。 | Edible | The leaves has a smell like tyme which is good added in bread, meat or bean dishes. |
健康促進/薬用 | 原産国では、浸出液を軽い消化管の不調、気管支充血に使用する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 原産国(浸出液): 軽い消化管の不調 気管支充血 | Summary of Health Care | Country of origin (leachate): Slight disorders of digestive tract Bronchial hyperemia |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |