大分類植物KingdomPlant
種名Satureja thymbraSpeciesSatureja thymbra
学名(一般名)Satureja thymbra[Tyme-leaved savory]Latin Name(General Name)Satureja thymbra[Tyme-leaved savory]
科名シソ科FamilyLamiaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉]ツンとする芳香性のハーブで、消化管機能改善作用があり、殺菌、去痰効果がある。
葉から蒸留したカルバクロール、チモールの豊富なオイルは、製薬産業で使用される。
Summarya herb
[part used:leaves]a herb with a pungnet smell. It improves gastro-intestinal functions with bactericidal and expectorant effects.
The oil distilled from the leaves is rich in carvacrol and thymol, which is used in pharmaceutical industries.
--
食用葉はタイム系の香りがし、香りの良いパン、肉、豆料理に加えても良い。EdibleThe leaves has a smell like tyme which is good added in bread, meat or bean dishes.
健康促進/薬用原産国では、浸出液を軽い消化管の不調、気管支充血に使用する。Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要原産国(浸出液):
軽い消化管の不調
気管支充血
Summary of Health CareCountry of origin (leachate):
Slight disorders of digestive tract
Bronchial hyperemia
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし