大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Saurida sp. 1 | Species | Saurida sp. 1 |
学名(一般名) | Saurida sp. 1、Saurida sp. 2[largescale lizardhish、まえそ、マエソ、くろえそ、クロエソ] | Latin Name(General Name) | Saurida sp. 1,Saurida sp. 2[largescale lizardhish] |
科名 | エソ科 | Family | Synodontidae |
原産/分布 | 南日本から東シナ海、南シナ海、さらにはインド、太平洋の浅瀬(100m以浅)に分布。 クロエソは高知県沖から九州南部、台湾の水深100-150mに分布。 | Origin | It is found in shallow seas within 100m deep from South Japan, East China Sea, South China Sea, to Indo-Pacific Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 胸びれ、腹びれに届くぐらい長く、尾ビレの下半分が白い。 | Summary | It has pectoral fins as long as to reach pelvic fins. The lower half part of the body is whitish. |
旬 | - | - | |
食用 | 練り製品。 愛媛県宇和島市では、マエソだけを使ったかまぼこがある。 卵巣は煮物。 小骨が多いため、実も骨もすりつぶして練り製品原料にする。 | Edible | It is made into fish paste. Kamaboko which is made from only this fish is available in Uwajima, Eshime. The ovaries are boiled in soy sauce. It is a bony fish, whose bones and flesh are ground to make fish paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |