大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Saurida sp. 1SpeciesSaurida sp. 1
学名(一般名)Saurida sp. 1、Saurida sp. 2[largescale lizardhish、まえそ、マエソ、くろえそ、クロエソ]Latin Name(General Name)Saurida sp. 1,Saurida sp. 2[largescale lizardhish]
科名エソ科FamilySynodontidae
原産/分布南日本から東シナ海、南シナ海、さらにはインド、太平洋の浅瀬(100m以浅)に分布。
クロエソは高知県沖から九州南部、台湾の水深100-150mに分布。
OriginIt is found in shallow seas within 100m deep from South Japan, East China Sea, South China Sea, to Indo-Pacific Ocean.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説胸びれ、腹びれに届くぐらい長く、尾ビレの下半分が白い。SummaryIt has pectoral fins as long as to reach pelvic fins. The lower half part of the body is whitish.
--
食用練り製品。
愛媛県宇和島市では、マエソだけを使ったかまぼこがある。
卵巣は煮物。
小骨が多いため、実も骨もすりつぶして練り製品原料にする。
EdibleIt is made into fish paste.
Kamaboko which is made from only this fish is available in Uwajima, Eshime.
The ovaries are boiled in soy sauce.
It is a bony fish, whose bones and flesh are ground to make fish paste.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし