大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Scarus javanicus | Species | Scarus javanicus |
学名(一般名) | Scarus javanicus[きびれぶだい、キビレブダイ、黄鰭武鯛] | Latin Name(General Name) | Scarus javanicus |
科名 | ブダイ科 | Family | Scaridae |
原産/分布 | 琉球列島以南の潮通しのよいサンゴ礁に生息。 国外ではジャワ島からパラオ諸島に分布する。 | Origin | It is found in coral reefs where the tide flows, south to Ryukyu islands. Out side Japan it is distributed from Java island to Palau islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | あまり利用されない。 | Edible | It is rarely used. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |