大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Scarus ovifronsSpeciesScarus ovifrons
学名(一般名)Scarus ovifrons[blue parrotfish、blue humphead parrotfish、あおぶだい、アオブダイ、青武鯛]Latin Name(General Name)Scarus ovifrons[blue parrotfish,blue humphead parrotfish]
科名ブダイ科FamilyScaridae
原産/分布東京湾から琉球列島、フィリピンに分布。
九州以北の温帯域に多い。
岩礁やサンゴ礁域に生息する藻食魚。
OriginIt is distributed in Tokyo Bay, Ryukyu, to Philippines.
It is often found in temperate zone north to Kyusyu.
It feeds on algae, living coral and rockey reefs.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
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食用それほど美味ではない。
内臓を食べて中毒を起こした例があるので、内臓は避ける。
EdibleIt is not so tasty.
The guts are not to be eaten because they caused food poisoning.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし