大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Scarus ovifrons | Species | Scarus ovifrons |
学名(一般名) | Scarus ovifrons[blue parrotfish、blue humphead parrotfish、あおぶだい、アオブダイ、青武鯛] | Latin Name(General Name) | Scarus ovifrons[blue parrotfish,blue humphead parrotfish] |
科名 | ブダイ科 | Family | Scaridae |
原産/分布 | 東京湾から琉球列島、フィリピンに分布。 九州以北の温帯域に多い。 岩礁やサンゴ礁域に生息する藻食魚。 | Origin | It is distributed in Tokyo Bay, Ryukyu, to Philippines. It is often found in temperate zone north to Kyusyu. It feeds on algae, living coral and rockey reefs. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | それほど美味ではない。 内臓を食べて中毒を起こした例があるので、内臓は避ける。 | Edible | It is not so tasty. The guts are not to be eaten because they caused food poisoning. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |