大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Scarus schlegeli | Species | Scarus schlegeli |
学名(一般名) | Scarus schlegeli[Schlegel's parrotfish、おびぶだい、オビブダイ、帯び武鯛] | Latin Name(General Name) | Scarus schlegeli[Schlegel's parrotfish] |
科名 | ブダイ科 | Family | Scaridae |
原産/分布 | 中部太平洋から西太平洋(ハワイを除く)の熱帯から亜熱帯海域に分布し、日本では琉球列島のサンゴ礁で見られる。 | Origin | It is distributed in tropic to subtropical waters from Central Pacific to West Pacific Oceans except Hawaii. In Japan, it is found in corl reefs in Ryukyu island. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | - | Edible | - |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |