大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Scatophagus argus | Species | Scatophagus argus |
学名(一般名) | Scatophagus argus[scat、spadefish、くろほしまんじゅうだい、クロホシマンジュウダイ、黒星饅頭鯛] | Latin Name(General Name) | Scatophagus argus[scat,spadefish] |
科名 | クロホシマンジュウダイ科 | Family | Scatophagidae |
原産/分布 | インド・太平洋に広く分布。 日本では和歌山県以南の内湾や汽水域に生息する。 とくに琉球列島で多くみられる。 | Origin | It is widely distributed in Indo-Pacific Ocean. In Japan, it is found in inlets, brackish waters south to Wakayama, especially in Ryukyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 国内では数が少ないためほとんど利用されない。 フィリピンなどでは、かなり高級な食用魚として扱われ養殖もおこなわれている。 塩焼き、フライなどで賞味される。 | Edible | It is rarely used in Japan for its scarecity. In Philippines, it is treated as an expensive edible fish. The farming is being practiced. It is good grilled with salt, deep-fried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |