大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Scombrops gilberti | Species | Scombrops gilberti |
学名(一般名) | Scombrops gilberti[くろむつ、クロムツ、黒睦] | Latin Name(General Name) | Scombrops gilberti |
科名 | ムツ科 | Family | Scombropidae |
原産/分布 | 北海道南部から駿河湾、新島にかけての太平洋沿岸海域に分布する。 | Origin | It is distributed in coasts of Pacific Ocean from South Hokkaido, Suruga Bay to Niijima. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長30から80cm。 ムツに似ているが、体色がムツより黒い。 ムツととくに区別されず、ともに「ムツ」および「クロムツ」と呼ばれることが多い。 | Summary | It grows to 30-80cm. It looks like mutsu, but darker in body colour. It is not distiguished from Scombrops boops(mutsu). Both species are called same. |
旬 | 冬 | Winter | |
食用 | 日本固有種。 ムツと同様に賞味される。 | Edible | It is endemic to Japan. It is prized in the same ways as mutsu. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |