大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Scorpaena onaria | Species | Scorpaena onaria |
学名(一般名) | Scorpaena onaria[scorpionfish、ふさかさご、フサカサゴ] | Latin Name(General Name) | Scorpaena onaria[scorpionfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 本州中部以南、朝鮮半島南部の水深100mほどの岩礁帯や砂底に生息する。 本州中部以南の近海に分布。 | Origin | It is distributed on rockey reefs or sand bottoms as deep as 100m South to Central Honsyu, South the KoreanPeninsula. It is found in coastal seas south to Central Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 体長20cm。 肉質がしっかりしており、さまざまな料理に利用される。 | Summary | It grows to 20cm. The flesh is firm in texture, cooked in various ways. |
旬 | - | - | |
食用 | 身肉は高級魚であるオニオコゼに似た食感で、深場にすむカサゴの仲間としてはもっとも美味。 鮮魚は刺身、焼き物、煮物、揚げ物、鍋物などさまざまな料理に利用される。 | Edible | It is similar to devil stingers in texture which is regarded a high class fish. The taste is the best among Scorpaenidae family living in deep spots. It is cooked in various ways, raw as sashimi when fresh, grilled, boiled, fried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |