大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Scorpaena onariaSpeciesScorpaena onaria
学名(一般名)Scorpaena onaria[scorpionfish、ふさかさご、フサカサゴ]Latin Name(General Name)Scorpaena onaria[scorpionfish]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布本州中部以南、朝鮮半島南部の水深100mほどの岩礁帯や砂底に生息する。
本州中部以南の近海に分布。
OriginIt is distributed on rockey reefs or sand bottoms as deep as 100m South to Central Honsyu, South the KoreanPeninsula.
It is found in coastal seas south to Central Honsyu.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説体長20cm。
肉質がしっかりしており、さまざまな料理に利用される。
SummaryIt grows to 20cm.
The flesh is firm in texture, cooked in various ways.
--
食用身肉は高級魚であるオニオコゼに似た食感で、深場にすむカサゴの仲間としてはもっとも美味。
鮮魚は刺身、焼き物、煮物、揚げ物、鍋物などさまざまな料理に利用される。
EdibleIt is similar to devil stingers in texture which is regarded a high class fish. The taste is the best among Scorpaenidae family living in deep spots.
It is cooked in various ways, raw as sashimi when fresh, grilled, boiled, fried.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし