大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Scorpaenopsis cirrhosa | Species | Scorpaenopsis cirrhosa |
学名(一般名) | Scorpaenopsis cirrhosa[hairy stingfish、raggy scorpionfish、おにかさご、オニカサゴ] | Latin Name(General Name) | Scorpaenopsis cirrhosa[hairy stingfish,raggy scorpionfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 浅海域の岩礁地帯に生息し、琉球列島を除く南日本に分布する。 沖縄諸島を除く南日本の近海に分布。 | Origin | The habitat is rockey reefs in shallow waters in South Japan except Ryukyu islands. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約20cm。 | Summary | It grows to 20cm in length. |
旬 | - | - | |
食用 | 冬の味がよく、肉は白身で淡泊味、刺身、焼き物、煮付け、味噌汁、唐揚げ、鍋物などさまざまな料理に用いられるが美味とはいわれない。 | Edible | It gets tasty in winter. The flesh is white and simple in taste, cooked raw as sashimi, grilled, boiled, miso soup, deep-fried, hot pot, but not good enough. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |