大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
種名 | Scyllarides squamosus | Species | Scyllarides squamosus |
学名(一般名) | Scyllarides squamosus[せみえび、セミエビ、蝉海老] | Latin Name(General Name) | Scyllarides squamosus |
科名 | セミエビ科 | Family | Scyllaridae |
原産/分布 | 房総半島から南、インド・西太平洋海域に広く分布する。 | Origin | It is widely distributed in Indo-West Pacific Oceans south to Boso Peninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 腹部には肉が意外に多く、刺身にしてもくせがない。 | Edible | It is fleshy in the abdomen, is tasty even when eaten raw as sashimi. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |