大分類 | 海藻 | Kingdom | Algae |
種名 | Scytosiphon lomentaria | Species | Scytosiphon lomentaria |
学名(一般名) | Scytosiphon lomentaria[whip tube、かやものり、カヤモノリ、萱藻海苔] | Latin Name(General Name) | Scytosiphon lomentaria[whip tube] |
科名 | カヤモノリ科 | Family | Scytosiphonaceae |
原産/分布 | 日本各地の潮間帯中部から下部に生育する。 | Origin | It grows in the middle to lower parts of intertidal zones all over Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 寒い季節に採集したものが食用に適する。 板状に広げて干したものを、火であぶり、もんで食べる。 もむと麦藁のように細かく砕かれるので、別名「ムギワラノリ」という。 | Edible | This algae collected in cold season is suitable for eating. It is spread and dried like a paper. The nori paper is eaten broiled and crumpled. It is called ''mugiwara nori (straw nori)'' as it is crumpled like straw. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |