大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Sebastes bubbsi | Species | Sebastes bubbsi |
学名(一般名) | Sebastes bubbsi[armorclad rockfish、よろいめばる、ヨロイメバル、鎧目張] | Latin Name(General Name) | Sebastes bubbsi[armorclad rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 岩手県、新潟県以南、朝鮮半島南部の浅海の岩礁域、ガラモ場、アマモ場に生息する。 | Origin | The habitat is rockery reefs, sea weeds beds in shallow waters in the Pacific Ocean south to Iwate, in Sea of Japan south to Niigata and South the KoreanPeninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | 刺身、塩焼き、煮付け、鍋物など。 | Edible | It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce, stewed in hot pot. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |