大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Sebastes nivosus | Species | Sebastes nivosus |
学名(一般名) | Sebastes nivosus[snowy rockfish、ごまそい、ゴマソイ、胡麻曹以] | Latin Name(General Name) | Sebastes nivosus[snowy rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 北海道から日本海側は新潟県、太平洋側は三浦半島まで分布し、浅海域の岩礁帯に生息。 | Origin | It is distributed in Sea of Japan from Hokkaido to Niigata, and in the Pacific Ocean from Hokkaido to Miura Peninsula. The habitat is rockey reefs in shallow waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 冬に味がよく、白身で脂がのるが、口当たり磯臭さがある。 調理は、刺身、塩焼き、煮付け、鍋物など。高級練り製品の原料になる。 味はクロソイに及ばない。 | Edible | It gets tasty in winter. The flesh is white and fatty, but with fishy smell. It is cooked in such ways as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce, hot pot. It is made into fish paste in good quality. The taste is far from kuroiso(Sebastes schlegeli). |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |