大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sebastes pachycephalus | Species | Sebastes pachycephalus |
学名(一般名) | Sebastes pachycephalus[spotbelly rockfish、むらそい、ムラソイ、縞曹以] | Latin Name(General Name) | Sebastes pachycephalus[spotbelly rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 千葉県以南、朝鮮半島南部、中国沿岸の浅海域の岩礁に生息。 | Origin | It is found on rockey reefs in shallow waters south to Chiba, South the KoreanPeninsula, coasts of China. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 春に仔魚を産む。 刺身、塩焼き、煮付け、鍋物。 | Edible | It gives birth to fry in spring. It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled, hot pot. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |