大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Sebastes schlegeliSpeciesSebastes schlegeli
学名(一般名)Sebastes schlegeli[acopever、rockfish、くろそい、クロソイ、黒曹以]Latin Name(General Name)Sebastes schlegeli[acopever,rockfish]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布北海道南部以南の日本沿岸から朝鮮半島、中国沿岸の浅海領域に生息する。
北海道以南の日本沿岸、朝鮮半島や中国にも分布。
OriginIt is distributed in shallw waters of coasts of Japan Sea south to Southern Hokkaido to the KoreanPeninsula, coasts of China.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約50cm。SummaryIt grows to 50cm.
12-1月From December to January
食用ソイの中で最も美味。
肉は白身で脂がのり、刺身、煮付け、塩焼き、唐揚げ、チリ鍋、味噌汁に調理される。
刺身は皮を引いた身をラップでくるみ、冷蔵庫で一日寝かせるとうまみが増す。
皮も美味で、霜降りにして松皮造りなどで食される。
また、高級練製品の原料にもなる。
ソイの中では最も美味とされる。
EdibleThe taste is the best among rockfish.
The flesh is white and fatty, cooked in various ways like sashimi, boiled, grilled with salt, deep-freid, hot pot, miso soup.
The fish is cut into filet to make sashimi. The filet gets more umami if left in a fridge a day, with a filim wrapped.
The flesh parboiled with its skin on is also tasty. It is called ''matsu kawa dukuri'', literally means sashimi of pine bark from its appearance.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし