大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Sebastes schlegeli | Species | Sebastes schlegeli |
学名(一般名) | Sebastes schlegeli[acopever、rockfish、くろそい、クロソイ、黒曹以] | Latin Name(General Name) | Sebastes schlegeli[acopever,rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 北海道南部以南の日本沿岸から朝鮮半島、中国沿岸の浅海領域に生息する。 北海道以南の日本沿岸、朝鮮半島や中国にも分布。 | Origin | It is distributed in shallw waters of coasts of Japan Sea south to Southern Hokkaido to the KoreanPeninsula, coasts of China. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約50cm。 | Summary | It grows to 50cm. |
旬 | 12-1月 | From December to January | |
食用 | ソイの中で最も美味。 肉は白身で脂がのり、刺身、煮付け、塩焼き、唐揚げ、チリ鍋、味噌汁に調理される。 刺身は皮を引いた身をラップでくるみ、冷蔵庫で一日寝かせるとうまみが増す。 皮も美味で、霜降りにして松皮造りなどで食される。 また、高級練製品の原料にもなる。 ソイの中では最も美味とされる。 | Edible | The taste is the best among rockfish. The flesh is white and fatty, cooked in various ways like sashimi, boiled, grilled with salt, deep-freid, hot pot, miso soup. The fish is cut into filet to make sashimi. The filet gets more umami if left in a fridge a day, with a filim wrapped. The flesh parboiled with its skin on is also tasty. It is called ''matsu kawa dukuri'', literally means sashimi of pine bark from its appearance. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |