大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sebastes thompsoni | Species | Sebastes thompsoni |
学名(一般名) | Sebastes thompsoni[goldeye rockfish、うすめばる、ウスメバル、薄目張] | Latin Name(General Name) | Sebastes thompsoni[goldeye rockfish] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 北海道南部から東北の太平洋側、朝鮮半島から九州にかけての日本海側に分布。 | Origin | It is distributed in the Pacific Ocean from South Hokkaido to Tohoku, and in the Sea of Japan from the KoreanPeninsula to Kyusyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約30cm。 体色は淡赤色。 横縞ば特徴で目は黄金色。 | Summary | It grows to about 30cm in length. The body colour is pale red. It has patterns of lateral stripes and golden eyes. |
旬 | 春と秋の二回 | Spring and autumn | |
食用 | メバルと同様に、刺身、塩焼き、煮付け、唐揚げなどに調理される。 味は、メバルよりやや劣る。 | Edible | It is cooked in the same ways as Sebastes thompsoni(mebaru) is, sashimi, grilled with salt, boiled, deep-fried. The taste is inferior to Sebastes thompsoni. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |