大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Sebastes thompsoniSpeciesSebastes thompsoni
学名(一般名)Sebastes thompsoni[goldeye rockfish、うすめばる、ウスメバル、薄目張]Latin Name(General Name)Sebastes thompsoni[goldeye rockfish]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布北海道南部から東北の太平洋側、朝鮮半島から九州にかけての日本海側に分布。OriginIt is distributed in the Pacific Ocean from South Hokkaido to Tohoku, and in the Sea of Japan from the KoreanPeninsula to Kyusyu.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約30cm。
体色は淡赤色。
横縞ば特徴で目は黄金色。
SummaryIt grows to about 30cm in length.
The body colour is pale red.
It has patterns of lateral stripes and golden eyes.
春と秋の二回Spring and autumn
食用メバルと同様に、刺身、塩焼き、煮付け、唐揚げなどに調理される。
味は、メバルよりやや劣る。
EdibleIt is cooked in the same ways as Sebastes thompsoni(mebaru) is, sashimi, grilled with salt, boiled, deep-fried.
The taste is inferior to Sebastes thompsoni.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし