大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Sebastes vulpesSpeciesSebastes vulpes
学名(一般名)Sebastes vulpes[fox jacopever、きつねねばる、キツネメバル]Latin Name(General Name)Sebastes vulpes[fox jacopever]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布北海道から高知県、山口県沿岸の水深50-100mの岩礁域に生息する。OriginIt is found in rockey reefs at depths from 50 -100m in coasts from Hokkaido, Kochi, and Yamaguchi.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
--
食用卵胎生で春に仔魚を産む。
美味な魚として知られ、刺身、塩焼き、煮付けなどにして賞味される。
北海道にはコンブで巻いて酒蒸しにする郷土料理がある。
北海道、東北、関東では「ソイ」とも呼ばれる。
EdibleIt is ovoviviparous and breeds in spring.
It is known as a delicious fish, and eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce.
There is a local specialty in Hokkaido that the fish is rolled with kelp sheets and sake steamed.
It is called ''soi'' in Hokkaido, Tohoku, Kanto regions.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし