大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Sebastes vulpes | Species | Sebastes vulpes |
学名(一般名) | Sebastes vulpes[fox jacopever、きつねねばる、キツネメバル] | Latin Name(General Name) | Sebastes vulpes[fox jacopever] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 北海道から高知県、山口県沿岸の水深50-100mの岩礁域に生息する。 | Origin | It is found in rockey reefs at depths from 50 -100m in coasts from Hokkaido, Kochi, and Yamaguchi. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 卵胎生で春に仔魚を産む。 美味な魚として知られ、刺身、塩焼き、煮付けなどにして賞味される。 北海道にはコンブで巻いて酒蒸しにする郷土料理がある。 北海道、東北、関東では「ソイ」とも呼ばれる。 | Edible | It is ovoviviparous and breeds in spring. It is known as a delicious fish, and eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled in soy sauce. There is a local specialty in Hokkaido that the fish is rolled with kelp sheets and sake steamed. It is called ''soi'' in Hokkaido, Tohoku, Kanto regions. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |